Hiiop

24.02.2017

Viisi kuukautta vapaaehtoistyötä tehty satavuotiaan Suomen kunniaksi

Vapaaehtoistyön laskuri Hioop100.fi -etusivulla kertoo, kuinka paljon vapaaehtoispäiviä on jo tehty Suomi 100 -juhlinnan merkeissä.

Vuoden vaihteessa käyntiin lähteneen laskennan tuloksena vapaaehtoispäiviä on kertynyt 24. helmikuuta mennessä viiden kuukauden verran. Etusivun laskuri päivittyy joka kerta, kun vapaaehtoistehtävä on suoritettu ja tehtävän takaraja on sulkeutunut.

Laskuri laskee päivät henkilötyövuosiksi, joita on tavoitteena kerryttää vuoden aikana huikeat sata. Määrä on yhteensä 22 200 henkilötyöpäivää. Henkilötyöpäivän pituudeksi on arvioitu 7 tuntia 30 minuuttia eli laskurissa tämän pituinen työpäivä oletetaan yhdeksi henkilötyöpäiväksi.

— Sadan henkilötyövuoden saavuttamiseksi tarvitaan siis yhteensä 166 500 tuntia vapaaehtoistyötä! Tavoitteenamme on kannustaa jokainen suomalainen vähintään kokeilemaan vapaaehtoistyötä edes päiväksi satavuotiaan Suomen kunniaksi, sanoo Hiiop! 100 vuotta vapaaehtoistyötä -kampanjan projektipäällikkö Eveliina Nygren OPlta.

"Lähtisin mukaan jos pyydettäisiin"

Vapaaehtoistoiminnassa on mukana noin 1,4 miljoonaa suomalaista eli hieman alle joka kolmas meistä, ilmenee Kansalaisareenan, HelsinkiMission ja Kirkkohallituksen teettämässä tutkimuksessa (Taloustutkimus 2015). Käytännössä siis noin kaksi kolmesta suomalaisesta ei osallistu vapaaehtoistyöhön. Kannustavaa on, että tästä ryhmästä noin puolet ikäryhmästä riippuen sanoo lähtevänsä mukaan pyydettäessä.

— Seuraavan kerran kun lähdet vapaaehtoiskeikalle, pyydä kaveri mukaan! Jos ensimmäisellä kerralla ei tärppää, kokeile toisenkin, koska kiire on suurin este vapaaehtoistyölle, kannustaa Eveliina Nygren.

Ei ole aikaa

Kiire on isoin vapaaehtoistyön este (Taloustutkimus 2015). Myös Hiiop-kampanjan Twitter-tilin kevyessä kyselyssä selvisi helmikuun alussa, että isoin este on ajanpuute.

— Hiiop100.fi:ssä tavoitteena on tehdä vapaaehtoistyö helpoksi ja konkreettisen pituiseksi. Sopivia vapaaehtoistöitä voi etsiä sivustolta aihepiirin, paikan ja ajankohdan mukaan ja ilmoittautuminen on klikkauksen päässä, kannustaa Eveliina Nygren.

Hiiop100.fi on osa OPn lahjaa satavuotiaalle Suomelle. 100 vuotta vapaaehtoistyötä -hankkeen tavoitteena on kerryttää vuoden 2017 aikana sata henkilötyövuotta vapaaehtoistyötä, ja siihen tarvitaan jokaista suomalaista. Juhlavuoden aikana jokainen OPn työntekijä saa tehdä päivän vapaaehtoisena työajallaan.

Seuraa vapaaehtoisteemaista keskustelua sosiaalisessa mediassa ja kerro, millainen on sinun päiväsi vapaaehtoisena:

  • Facebook: @Hiiop
  • Instagram: @Hiiop100
  • Twitter: @Hiiop100

Tehdään yhdessä päivästä vapaaehtoisena vuoden tärkein päivä!

*Taloustutkimus: Vapaaehtoistyö Suomessa 2010 ja 2015.