Hiiop

10.01.2018

Blogi: Painotalojen kilpailutusta toimistossa – ja metsässä

Sanni Pohjannoro (Kuva: Anna Vuorenmaa)

Mitä tapahtuu, kun työt tulevat vapaaehtoistöihin partioon ja toisin päin?

”Tee työksesi jotain, mitä voisit tehdä vapaaehtoisestikin”, opetti ensimmäinen työnantajani. Juuri sellaista on nykyinen työni media- ja viestintäalalla. Sen lisäksi toimin vapaaehtoistöissäni Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry:ssä pesteissä, joista saisin töissäni palkkaa.

Partio on monelle metsää, retkeilyä, solmuja ja nuotioruokaa. Mutta entä jos kertoisin, että kaiken tämän lisäksi minun partiooni kuuluu myös somestrategioita, lehdistötiedotteita, nettisivujen koodausta ja graafisen ilmeen luomista? Entä jos kertoisin, että vaikka palkkatöissä oikoluen lehtiartikkeleita, partiossa johdan yli 5000 osallistujan Kliffa 2018 -kesäleirin viestintää ja markkinointia?

Partiossa olen päässyt tekemään ja kantamaan vastuuta asioista, joista minun ikäiseni ei voisi haaveillakaan työelämässä ja partion ulkopuolella. Suurimman osan niistä taidoista, joita töissäni tarvitsen, olen oppinut partiossa. Niihin kuuluvat selkeästi viestintäalaan liittyvät asiat kuten viestintäsuunnitelman teko tai somepostausten laatiminen mutta myös vastuunkanto sekä ryhmätyö- ja johtamistaidot. Toisaalta työssäni olen kehittynyt nopeaksi kirjoittajaksi, tarkaksi oikolukijaksi sekä tutustunut muun muassa erilaisten painotuotteiden tilaamiseen. Näitä taitoja voin onnekseni hyödyntää vapaaehtoisena sellaisten asioiden eteen, jotka ovat minulle tärkeitä.

Vapaaehtoistyön ja palkkatyön samankaltaisuus on joskus myös vaikeaa. Aina ei työpäivän jälkeen jaksaisi jatkaa partiokokoukseen puhumaan samoista asioista. Joskus turhauttaa, kun töissä ei pääse tekemään asioita, jotka tietää hallitsevansa partiossa saadun kokemuksen kautta. Joskus päätyy kilpailuttamaan painotaloja metsässä, koska ”sinähän teet tätä muutenkin, osaat sen jo”. Olen tehnyt vapaaehtoistöistäni itselleni ammatin ja siksi jatkan pakostakin töitäni myös vapaalla.

Olen saanut partiosta, ja etenkin Kliffa -leirin tekemisestä niin paljon, että haluan olla mukana mahdollistamassa samoja onnistumisen (ja joskus epäonnistumisen) kokemuksia muillekin. Vapaaehtoistyö motivoi minua (usein enemmän kuin palkkatyö, sori pomo), koska tiedän sen olevan tärkeää ja auttavan muita. Töistä saa rahaa, mutta vapaaehtoistöistä jotain paljon enemmän.

Seuraa vapaaehtoisteemaista keskustelua sosiaalisessa mediassa ja kerro, millainen on sinun päiväsi vapaaehtoisena #hiiop.