Hiiop

07.05.2019

Blogi: Hyvän tekemisen kierre

Riku Leino, luutnantti, Pelastusarmeijan Kuopion osasto

Pelastusarmeijan osasto on järjestön toiminnan perusyksikkö. Osastojen lisäksi Pelastusarmeijalla on Suomessa mm. päiväkoteja, vanhusten hoitokoteja, asumispalveluja sekä kirpputoreja. Kuopiossa Pelastusarmeijan osasto on toiminut vuodesta 1897.

Pelastusarmeija toimii kristilliseltä pohjalta. Koko toimintansa ajan Pelastusarmeijan pyrkimyksenä on ollut osoittaa aivan jokaiselle ihmisille, että hän on tärkeä. Hyvin usein se tapahtuu vapaaehtoistyön kautta. Pyrimme etsimään jokaiselle palvelutehtävän, jossa hän voi kokea olevansa tärkeä ja joka tuottaa hänelle iloa. Monelle kävijälle Pelastusarmeija on heidän hengellinen kotinsa.

Palvelu- ja auttamistehtävässä emme erottele ihmisiä minkään seikan mukaan. Kohtaamme jokaisen ihmisen kuunnellen hänen tarpeensa ja pyrkien vastaamaan niihin. Samoin kuka tahansa saa tulla mukaan auttamaan ja tekemään kanssamme hyvää. Meillä on käynnissä useita projekteja, joissa voimme tarjota myös lyhytkestoisia vapaaehtoistyön mahdollisuuksia.

Tahdomme synnyttää hyvän tekemisen kierteen, jossa autetusta tulee auttaja. Joulupatakeräys on ehkä tunnetuin osa Pelastusarmeijaa. Joulupatavahdeissa on useita vapaaehtoisia, jotka itse ovat aiemmin saaneet apua keräyksen tuotosta. Samoin joulupataan lahjoittaneen kuulee usein sanovan: ”Tahdon nyt antaa, koska Pelastusarmeija auttoi, kun perheellämme oli vaikeaa.” Joulun lisäksi avustustyö on käynnissä ympäri vuoden. Tärkeimpinä avustusmuotoina ovat keskusteluapu sekä palveluohjaus. Jokainen ihminen kohdataan yksilönä ja keskustelulle varataan riittävästi aikaa. Näin voimme taata parhaan mahdollisen avun.

Pelastusarmeijan maailmanlaajuinen painopistealue tällä hetkellä ovat lapset, nuoret ja perheet. Kuopiossa Pelastusarmeijalla on ollut kaksi päiväkotia, jotka molemmat on lakkautettu. Perheitä ja lapsia ei osaston piirissä juuri näkynyt, kun vaimoni Kaisun kanssa aloitimme Kuopion osaston johtajina kesäkuussa 2018. Oli selvää, että meidän tuli panostaa lapsiin ja nuoriin. Pohdimme, että parhaiten heidät tavoittaa kohdistamalla työmme ja muut käytössämme olevat resurssit perheisiin.

Niin syntyi ajatus lepohetkistä. Haluamme antaa lepohetken perheelle, jonka jaksamisen on koetuksella. Vapaaehtoisten kanssa siivoamme perheen kodin, hoidamme lapset ja täytämme vielä jääkaapinkin. Samalla perheen vanhemmat saavat nauttia hemmottelupalvelusta, kuten hieronnasta tai lauluopetuksesta niin halutessaan. Tarjoamme heille lounaan ja sen jälkeen sängyn päiväunia tai elokuvan katsomista varten. Lepohetkiin voi yhä ilmoittautua vapaaehtoiseksi kotisivuillamme. Haluamme auttaa perheitä ja samalla tehdä itseämme tunnetuksi perhetyön tekijöinä. Toiveemme on, että saamme ensi talven aikana vakiinnutettua perhekerhon osaksi osaston viikko-ohjelmaa.

Avustus- ja palvelutyömme tekee mahdolliseksi laaja vapaaehtoisten joukko. Yrityskumppanit ja lahjoittajat ovat myös tärkeässä roolissa. Viimeisimmän lahjoituksen työmme tukemiseksi tekivät Kuopion Jynkän koulun 2a-luokkalaiset. He järjestivät koulussaan pehmoeläinkeräyksen. Jaamme ne eteenpäin avustustyössämme kohtaamille perheille. Hyvän tekemisen opettelu on syytä aloittaa jo nuorena. Tervetuloa mukaan! KILPI FI RGB

https://www.pelastusarmeija.fi/kuopio