Hiiop

09.05.2017

Blogi: Romusta toisen rakkaaksi – sata kunnostettua polkupyörää satavuotiaalle Suomelle

Jon Pekkola

Toisen romu on toisen aarre -ajattelu, yhdessä tekeminen, Suomi 100 -juhlinta ja palava auttamisen halu: näiden innoittamana lähdin pyörittämään Pyörät kiertoon-projektia, joka antaa polkupyörille uuden elämän ja omistajan.

Pyöräilyä, polkupyörien kunnostamista ja rakentelua olen harrastanut jo useamman vuoden ajan. Into hommaa kohtaan ei ota loppuakseen, mikä on pelkästään hyvä asia. Ihmisen pitäisi aina tehdä asioita, jotka ovat sydäntä lähellä.

Varsinainen pelastusprojektini sai ensitönäisynsä vuonna 2015, kun olin töissä 4H työpaja Tikillä avustavana ohjaajana ja pyöräpuolen vastaavana. Tikki sai lahjoituksena pyörävarastojen tyhjennyksistä pyöriä, joskus suurehkojakin määriä. Käsitykseni siitä, kuinka paljon hylättyjä pyöriä onkaan maailmalla, laajeni entisestään.

Suomi 100 -juhlavuosi tuli sopivasti eteen ja yhdessä tekemisen teema innosti. Tiesin tämän vievän paljon aikaa ja voimia, mutta on sen arvoista, kun näkee ihmisten ilon heidän saadessaan toimivan polkupyörän lahjoituksena. Vastaanotto on ollut todella positiivista ja pyörän saajat ovat olleet aivan haltioissaan. ”Kuinka tuollaisia ihmisiä on edes enää olemassa”, on tullut kuultua kerran jos toisenkin.

Työkalut

Tarve pyörille tuntuu olevan todella suuri. Fillareita pitäisi olla valmiina vähintään kolme siinä vaiheessa, kun yhtä lahjoittaa eteenpäin. Olenkin joutunut ottamaan nimiä ja toiveita ylös siltä varalta, kun se juuri oikea pyörä tulee vastaan. Muutamia kertoja olen vienyt pyörän kotiovelle asti. Suuri kiitos kuuluu lahjoittajille, jotka luopuvat itselleen turhista fillareista, jotta ne voivat jatkaa matkaansa tarvitseville.

Pyöriä

Pyörän saavuttua se pestään, puretaan ja tutkitaan kuluvat osat kuten ketjut, laakerikupit ja laakerit itsessään. Ruosteet poistetaan kemiallisesti tai mekaanisesti tarpeen mukaan. Laakereihin laitetaan tuoreet rasvat ja kulahtaneet tai pelastamattomissa olevat kiinnitystarpeet uusitaan rosterisilla.

Ruosteessa

Koska projekti on vapaaehtoisvoimin pyörivä, rahankäyttöä pyrin huolloissa välttämään, jos se suinkin on mahdollista. Kenenkään turvallisuudesta ei kuitenkaan säästetä. Jos osat ovat kunnostuskelvottomia, silloin ne vaan on pakko uusia. Välillä tulee eteen hankalia tilanteita sovittaa toisiinsa kuulumattomia osia yhteen, mutta kaikesta selviää, kun käyttää hiukan hoksottimiaan. Uusimpana lisäyksenä vahvistan myös renkaiden painesuositukset ja kokomerkinnät valkoisella maalikynällä.

Rengasmerkinnät

Pyörälahjoituksia välitän Facebookissa Hämeen alueen myynti-, osto- ja lahjoitusryhmien kautta sekä kerron tarkemmin jokaisesta yksittäisestä lahjoituksesta sen valmistuttua projektin omilla Facebook-sivuilla.. Pyöriä kirjoittamisen hetkellä on valmistunut kymmenkunta ja iso kasa odottaa kunnostamista. Tavoitteenani on 100 kunnostettu pyörää juhlavuoden kunniaksi. Jos tavoite ei tule täyteen, ainakin on yritetty – jos mennään yli, niin aina parempi.

Jon

Ystävät ovat olleet suurena apuna aina, kun olen vain kehdannut pyytää. Ajokortittomana kaikki yli yhden pyörän lahjoitukset on hankala noutaa sekä suuremmat erät vievät yllättävän paljon aikaa saada valmiiksi. Suurimpana yllätyksenä olen saanut jopa kuljetusaputarjouksen. Hienoa nähdä, kuinka positiivisella asenteella osataan lähteä auttamaan!

Pyrkimys kohti kestävämpää ja ekologisempaa huomista antaa palkkioksi hymyjä, iloa, onnistumisia ja uuden oppimista. Niiden avulla jaksaa tätä tehdä vaikka seuraavan sata vuotta!

Haluatko olla avuksi Pyörät kiertoon -projektissa? Ilmoittaudu tästä!

*Bloggaaja Jon Pekkolan Pyörät kiertoon -projektin tarkoituksena yksin tai yhdessä kunnostaa sata pyörää sadalle tarvitsijalle Suomi 100 -vuoden aikana. *

Seuraa vapaaehtoisteemaista keskustelua sosiaalisessa mediassa ja kerro, millainen on sinun päiväsi vapaaehtoisena #hiiop.