Hiiop

10.11.2017

Blogi: Kirjanäyttely vapaaehtoistyönä kirjastoon? Sitä ei varmaan kukaan vielä ole keksinyt!

Hannu Björkbacka

Kun mietin minulle sopivaa vapaaehtoistyötä, päätin ajatella laatikon ulkopuolelta.

Otin yhteyttä Kokkolan kaupunginkirjastoon, joka on myös Keski-Pohjanmaan maakuntakirjasto. Se sattuukin mukavasti sijoittumaan OPn pankkitaloa vastapäätä. Tarjouduin tekemään sinne kirjanäyttelyn. Saan OPlaisena käyttää päivän vapaaehtoistyöhön satavuotiaan Suomen kunniaksi. Ideani otettiin heti innostuneena vastaan.

Mikä on lempikirjasi? Sähköpostein ja muutamin kirjeinkin lähestyin noin neljääkymmentä nykyistä ja entistä keskipohjalaista ja tiedustelin heidän lempikirjaansa. Mukaan kyselyyn otin kulttuuripersoonia, ministereitä, kansanedustajia, yrittäjiä, valtuustolaisia – niin vaikuttajia kuin meitä taviksiakin.

Monet reagoivat pyyntööni heti ja ideaa kiiteltiin. Vastauksia kirjasuosikeista alkoi tulla tasaisesti seuraavina päivinä. Ilmeisesti henkilökohtaisia suosikkeja kysytään ihmisiltä aivan liian harvoin! Sain vastaukset muun muassa oopperalaulaja Anu Komsilta, kansanedustaja Bjarne Kallikselta, päätoimittaja Kauko Palolalta, toiminnanjohtaja Tuula Puoskarilta, rehtori Terho Taarnalta. Tiedän nyt, mikä on heille se tärkeä romaani, tietokirja tai runoteos.

Kirjarivi 2

Pystytin näyttelyn marraskuussa kirjastoon omalla vapaa-ajallani. Etsin kirjat, laitoin ne telineisiin esille valitsijan nimillä ja saatesanoilla.

Hiiop! -kirjanäyttely pysyy avoinna 3-4 viikkoa marraskuun aikana. Sen yhteydessä on myös palautelaatikko, johon kävijät voivat laittaa tiedot omista lempiteoksistaan. Tiedot jäävät kirjastolle myöhempää hyödyntämistä varten. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan tietysti kirjapalkinto, joksi valitsin kokkolalaislähtöisen käsikirjoittaja-ohjaaja Jan Forsströmin ensimmäisen novellikokoelman Eurooppalaisia rakastajia (Teos 2016).

Kirjanäyttely koko ala

Oma innoitukseni kirjanäyttelylle on käsitys, että Suomen sijoittuminen kärkipäähän kaikissa hyvissä tilastoissa johtuu pitkälle kaikille koulutustasosta ja vauraudesta riippumattomasta, vapaasta ja ilmaisesta kirjastolaitoksesta. Kulttuuritoimi ja kirjastokin ovat tänä vuonna Kokkolassakin leikkausuhan alla. Mikään ei ole näinä tiukan talouden aikoina itsestäänselvyys. Tärkeiksi koettujen asioiden puolesta on noustava barrikadeille. Olkoon tämä minun barrikadini!

HIIOP Kirjanäyttely kirjastossa - vapaaehtoistyö Hannu B

Hannu Björkbacka työskentelee OP Asiakaspalvelut Oy Luva Kokkolassa. Vuoden 2017 aikana jokainen OPn työtekijä saa tehdä päivän vapaaehtoistyötä työajallaan. Hannu käytti päivänsä ja vapaa-aikaansa kirjanäyttelyn tekoon.

Seuraa vapaaehtoisteemaista keskustelua sosiaalisessa mediassa ja kerro, millainen on sinun päiväsi vapaaehtoisena #hiiop.