Hiiop

16.05.2017

Vapaaehtoiset verenluovuttajat pelastavat henkiä

Iida Korhonen

Verenluovutus on yksi suurimmista vapaaehtoistoiminnan muodoista Suomessa.

Verenluovutus on helppo tapa antaa antaa aikaa muutaman tunnin verran silloin tällöin. Vapaaehtoisia verenluovuttajia on vuosittain noin 130 000. Suomalaiset verenluovuttajat luovuttavat verta keskimäärin 1,7 kertaa vuodessa.

Sovinko luovuttajaksi?

Perusterve 18-70-vuotias suomalainen voi yleensä luovuttaa huoletta. Jos luovuttaminen kuitenkin mietityttää, soveltuvuuden voi selvittää lyhyellä Veripalvelun Sovinko luovuttajaksi -testillä.

Verenluovuttaminen on helppoa

Verenluovutuspisteet ympäri Suomen palvelevat monipuolisin aukioloajoin luovuttajia. Työ- tai kaveriporukalla voi myös perustaa VeriRyhmän, jolle Veripalvelu tarjoaa yhteisen ajan verenluovutukselle.

Ennen verenluovutusta täytetään terveyskysely, jota täytettäessä siemaillaan runsaasti vettä. Tämän jälkeen hoitaja haastattelee luovuttajan, käy terveystietokyselyn läpi ja mittaa hemoglobiinin.

— Itse verenluovutus ei kestä kuin viitisen minuuttia. Sitten hetki lepäillään, jonka jälkeen siirrytään kahvitarjoiluiden pariin, kertoo Veripalvelun hoitaja Inka Saario.

Verenluovutus voi aiheuttaa nestehukkaa, joten luovutusta ennen ja sen jälkeen on hyvä juoda runsaasti.

— On hyvä välttää fyysistä rasitusta ja hikoilua luovutuspäivänä. Luovuttamisen ei sinällään pitäisi tuntua missään. Sen luovutuspäivän kun ottaa rauhallisesti, niin seuraavana päivänä voi jatkaa ihan normaalia elämää.

Verenluovuttaja on hengenpelastaja – tiesitkö, että yhden luovuttajan veri voi pelastaa jopa kolme ihmistä?

— Verenluovutuksesta ei ole haittaa luovuttajalle ja luovutettu veri voi olla ainoa pelastus saajalle. Luovutus on pieni teko itselle, mutta siitä on suuri apu jollekin toiselle, Inka Saario summaa.

Vuoden 2016 loppuun mennessä rekisteröityneitä yritysten, yhteisöjen ja kaveriporukoiden VeriRyhmiä oli 2670.

Seuraa vapaaehtoisteemaista keskustelua sosiaalisessa mediassa ja kerro, millainen on sinun päiväsi vapaaehtoisena:

  • Facebook: @Hiiop
  • Instagram: @Hiiop100
  • Twitter: @Hiiop100

Tehdään yhdessä päivästä vapaaehtoisena vuoden tärkein päivä!