Hiiop

05.12.2017

Tavoitteena oli sata – Suomelle lahjaksi yli 240 vuotta vapaaehtoistyötä

Eveliina Nygren, Iida Korhonen, Virpi Tornberg

Tänään Vapaaehtoisten päivänä ja itsenäisyyspäivän aattona 5.12. juhlavuoden vapaaehtoistyön määrä nousee yhdessä kumppaneiden tekemien lahjoitusten kanssa yli 240 henkilötyövuoden.

Suomen suurena juhlavuotena OP Ryhmä halusi madaltaa kynnystä vapaaehtoistyön tekemiseen. OP asetti tavoitteeksi kannustaa suomalaiset vapaaehtoistyöhön 100 vuoden edestä. Kaikki suomalaiset kutsuttiin mukaan tekemään vapaaehtoistyötä yhdessä, ja OP avasi kaikille avoimen vapaaehtoistyön kohtaamispaikan osoitteeseen Hiiop100.fi.

— Alkujaan osuuspankkitoiminta käynnistyi puhtaasti talkootyöhön perustuen. Synnyimme osuustoiminnallisten arvojen ympärille, jossa yhdessä menestyminen ja yhteisöllisyys korostuivat. Tätä taustaamme vasten henkilöstömme ideoima Suomen juhlavuoden vapaaehtoistyöhanke on ollut hyvin meidän näköinen, sanoo OPn pääjohtaja Reijo Karhinen.

Yhdessä yli 240 vuotta vapaaehtoistyötä

Tänään vietettävän Vapaaehtoisten päivän kunniaksi tehdään Suomi 100 -juhlavuoden vapaaehtoistyö näkyväksi. Villasukat veteraaneille-, Koko Suomi kiittää-, ja Suomi-Eesti 100+ Challenge -kampanjat lahjoittavat Hiiop! 100 vuotta vapaaehtoistyötä -hankkeelle yhteensä noin 175 vuotta vapaaehtoistyötä. Lahjoitukset kirjautuvat mukaan Hiiop100.fi-sivuston laskuriin. Juhlavuoden aikana OPlaiset tekivät asettamansa tavoitteen, yli 50 vuotta eli 12 000 päivää vapaaehtoistyötä työajallaan. Myös tuhannet suomalaiset lähtivät mukaan hankkeeseen ja ennen lahjoituksia vapaaehtoistyötä oli tehty jo lähes 70 vuoden edestä.

Lämpöä veteraaneille kymmenien tuhansien villasukkien avulla

Juhlavuonna sotiemme veteraanien jalat ovat pysyneet lämpiminä, kun tuhannet vapaaehtoiset ovat kutoneet Villasukat veteraaneille -tempauksessa sukkapareja. Yhteensä tempauksen kautta kirjautui Hiiop100.fi-sivuston laskuriin ja yhteiseen tavoitteeseen noin 165 vuoden edestä vapaaehtoistyötä (36 777 päivää).

— On ollut ihana tavata veteraaneja, saada heiltä kirjeitä ja kiitoskortteja. Kaikista suurin kunnianosoitus kampanjalle oli kutsu Linnanjuhliin. Projekti on ollut monelle meistä hyvin tunteellinen ja sydäntä lähellä. Sukkia neulottiin kaiken kaikkiaan 21 218 paria, joten tulemme jakamaan ylimääräiset sukat veteraanien puolisoille, leskille, pikkulotille sekä sotilaspojille ja muille sodan vaikutuspiirissä olleille. Sukkien kautta olemme saaneet osoittaa kiitoksemme ja kunnioituksemme nitä kohtaan, jotka ovat taistelleet maamme itsenäisyyden puolesta. Haluan kiittää kaikkia projektissa mukana olleita ja suurin kiitos kuuluu maamme sotaveteraaneille, Jaana Willman, villasukkakampanjan äiti.

Kiitosjuhlia senioreille 1000 vapaaehtoisen voimin

Satavuotiaan Suomen kunniaksi seniorit ovat saaneet nauttia Koko Suomi kiittää-juhlista, joissa on kiitetty seniorisukupolviamme. Valtakunnallista tempausta koordinoiva, luovan välittämisen yhteisö Siskot ja Simot kutsui tempaukseen mukaan kaikki Suomen kunnat. Noin 1000 vapaaehtoista järjesti 164 Kiitos-tempausta ja kampanja lahjoitti yhteiseen tavoitteeseen tänään 4,5 vuotta vapaaehtoistyötä.

— Meille Hiiop100.fi on ollut tärkeä ja toimiva alusta vapaaehtoisten tavoittamiseen. Sen avulla olemme saaneet Koko Suomi kiittää -talkoot leviämään ympäri maan ja nostettua kiitollisuuden teemaa esiin. Yhteistyö on sujunut saumattomasti ja haluammekin sanoa omasta puolestamme kiitos koko Hiiop-tiimille, ja OP Ryhmälle portaalin lanseeraamisesta, kiittelee Siskot ja Simot ry:n toiminnanjohtaja Eero Väisänen.

Jalkapallon vapaaehtoistyö yhdisti ihmisiä

Kesäkuussa järjestettiin suuri jalkapallotapahtuma Suomi-Eesti 100+ Challenge. Yhden päivän aikana pelattiin yhteensä 112 jalkapallo-ottelua Suomen ja Viron välillä. Pelaajia oli mukana reilut 1 680 ja erotuomareita lähes 200. Ilman turnauksessa tehtyä 1000 päivää eli 4,5 henkilötyövuotta vapaaehtoistyötä turnaus ei olisi ollut mahdollinen.

— Päivä oli menestys: saimme yhden päivän aikana tuotua esille, miten jalkapallo yhdistää ihmisiä. Niin Suomessa kuin Virossa syntyi monta tarinaa ja kohtaamista jalkapallon parissa. Näin mittavaa tapahtumaa ei olisi pystytty järjestämään ilman vapaaehtoisia ja heidän pyyteetöntä sitoutumistaan. Jokaisessa ottelussa oli vapaaehtoisia mukana mahdollistamassa, että pelaajat ja yleisö saivat nauttia jalkapallosta. Olemme kiitollisia kaikille, jotka ovat olleet mukana, toteaa Jeannette Good turnausjohtaja Suomen Palloliitosta.

Hiiop100.fi kiittää kumppaneita ja vapaaehtoisia

Hiiop100.fi ja OP kiittävät lämpimästi vapaaehtoisia, joka ovat osallistuneet sadan vapaaehtoisvuoden tavoitteen täyttymiseen ja ylittymiseen. Mukana olleille järjestöille kuuluu suuri kiitos vapaaehtoistehtävien tarjoamisesta: Automies, Brother Christmas, Helsingin Diakonissalaitos, HelsinkiMissio, HOPE ry, Kansalaisareena, Suomen Lions-liitto ry, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Nenäpäivä, Olympiakomitea, Palloliitto, Pelastakaa Lapset ry, Siskot ja Simot ry, Sotiemme Veteraanit, Startup Refugees, Suomen Latu, Suomen Punainen Risti, Suomen Mentorit ja Unicef.

Tänään vietettävän Vapaaehtoisten päivän kunniaksi kannustetaan kertomaan Suomi 100 -juhlavuoden vapaaehtoistyöstä. Millainen oli päiväsi vapaaehtoisena? Jaa tarinasi sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #hiiop ja #vapaaehtoistenpäivä.