Hiiop

01.12.2017

Valokeilassa Vuoden vapaaehtoisehdokas: Anneli Virta

Katja Salmi & Pinja Nieminen

Anneli Virta on ollut mukana vapaaehtoistyössä 1960-luvulta asti.

Hän on tehnyt vuosien saatossa useita erilaisia vapaaehtoistöitä erityisesti kulttuurin ja liikunnan parissa. Nuorempana häntä huolestuttivat erityisesti ihmiset, jotka ”jäivät omiin ympyröihinsä” ja hän keräsikin lähialueen lapsia mukaan erilaisiin aktiviteetteihin. Pitkän vapaaehtoisuransa salaisuuden Anneli uskoo löytyvän kyvystään ottaa toiset ihmiset huomioon.

— Toisten ihmisten huomioiminen on minulla veressä. Ja kyllä tästä saa paljon itselleenkin hyvää mieltä.

Anneli on huomannut vapaaehtoistyön luonteen muuttuneen vuosien kuluessa. Nykyään ihmiset eivät halua sitoutua samalla tavalla pitkäksi aikaa kuin ennen.

— Televisio ja sen kaltaiset asiat saavat ihmiset jäämään helpommin kotiin sen sijaan, että lähdettäisiin porukalla tekemään jotakin.

Pitkän vapaaehtoisuran varrelta löytyy paljon mieleenpainuvia kokemuksia. Muisto vesijumpan vetämisestä pienessä uimahallissa sulkemisajan jälkeen naurattaa Annelia vielä vuosienkin jälkeen. Yksi ikimuistoisimmista tapahtumista on ollut Lapinretkien järjestäminen.

— Aikoinaan vain miehet lähtivät Lapinretkille. Minä päätin, että ruvetaan me naisetkin lähtemään ja organisoin retkiä.

  • Vuoden vapaaehtoinen palkitaan 2.12.2017 Vapaaehtoistoiminnan messuilla Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä. Yleisöäänestyksellä valittiin kymmenen kärki, josta arvovaltainen raati valitsee voittajan. Palkinnon saaja toimii seuraavan vuoden ajan vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä. Kampanjan tavoitteena on nostaa vapaaehtoistoiminnan arvostusta ja näkyvyyttä.

Seuraa vapaaehtoisteemaista keskustelua sosiaalisessa mediassa ja kerro, millainen on sinun päiväsi vapaaehtoisena #hiiop

  • Facebook: @Hiiop
  • Instagram: @Hiiop100
  • Twitter: @Hiiop100