Hiiop

06.12.2017

Vapaaehtoisten itsenäisyyspäivän yhteislaulu kaikuu ympäri maailmaa

Tuomo Manninen

Itsenäisyyspäivän yhteislaulu kaikuu ympäri maailmaa.

Suomalaiset vapaaehtoistyöntekijät laulavat maailmanlaajuisessa videoinstallaatiossa gallerioissa ja museoissa Johannesburgista Huippuvuorille.

Itsenäisyyspäivänä Maa on niin kaunis -kappale kajahtaa suomeksi ympäri maapalloa. Laulu kuuluu valokuvaaja Tuomo Mannisen 100 Finns -videoinstallaatiosta, joka esitetään yhteensä 25 eri paikassa eri puolilla maailmaa.

Esityspaikkoina ovat galleriat, museot ja kulttuuri-instituutit, joiden sijainti vaihtelee Etelä-Afrikan Johannesburgista Huippuvuorille maailman pohjoisimpaan galleriaan, Galleri Svalbardiin. Itäisin esityspaikka on Burmassa, läntisimmän Mexico Cityssä ja Buenos Airesissa. Videoilla suomalaiset vapaaehtoistyötä tekevät ihmiset laulavat kaanonissa kaikille tuttua virttä.

Idea teokseen syntyi vapaaehtoistyön arvostuksen nostamisesta.

— Ajattelin, että jonkun pitäisi laulaa vapaaehtoisten laulu, ikuistaa heidät, Manninen sanoo.

Videot pyörähtävät yhtä aikaa käyntiin itsenäisyyspäivänä 6.12. kello 16.00 GMT, eli kello 18 Suomen aikaa. Silloin yksi videoista pyörähtää käyntiin Helsingin Rautatieaseman asemahallin näytöllä.

Manninen haluaa tehdä vapaaehtoisten työn näkyväksi. Siksi hän valokuvaa ja videoi Suomen satavuotisjuhlavuoden aikana sata vapaaehtoistyöntekijää eri puolilta Suomea. Mukana on muun muassa pienen ohjelmistotalon omistaja Joensuusta, joka on Akateemisten Herrasmarttojen puheenjohtaja, seinäjokelainen musiikkiaktiivi joka myy vapaaehtoisena musiikkitapahtumissa olutta ja pelastussukeltaja Lauttasaaresta. Manniselle jäi mieleen erityisesti oululaisen kehitysvammajärjestön vapaaehtoinen, joka halusi laulaessaan artikuloida selkeästi, jotta kuulovammaisetkin kykenevät ymmärtämään.

— Mukana on ihmisiä kaikilta elämänalueilta. Uskon, että on tietty ihmistyyppi, joka sanoo heti että totta kai, minä lähden mukaan. Heitä yhdistää tietty aktiivisuuden luonteenpiirre. Monella heistä on tuhat rautaa tulessa, Manninen sanoo.

Teos on osa Vapaaehtoinen 2017 -hanketta, jossa Mannisen vapaaehtoisista kuvaamat muotokuvat julkaistaan Hiiop100.fi -sivustolla.

Seuraa vapaaehtoisteemaista keskustelua sosiaalisessa mediassa ja kerro, millainen on sinun päiväsi vapaaehtoisena #hiiop.