Hiiop

01.11.2017

Tarjoa iäkkäälle autoretki! Osallistu Aja iäkkään iloksi -viikkoon 13.-19.11.

Ikäihmisten yksinäisyys on iso haaste satavuotiaassa Suomessa. Yksinäisyyden tunteeseen voi vaikuttaa jo yhdellä autoajelulla! Hiiop100.fi, Automies.fi ja DriveNow kutsuvat viettämään 13.-19.11. Aja iäkkään iloksi -viikkoa. Kokeiluluonteisia tempauksia järjestetään Oulussa, Lahdessa, Järvenpäässä, Nurmijärvellä, Hollolassa, Vantaalla ja Helsingissä. Iäkkään voi myös ilmiantaa retkelle.

Ikääntyneistä lähes 40 prosenttia kärsii Suomessa yksinäisyydestä. Yksinäisyys on suoraan yhteydessä elämänlaatuun, heikentyneeseen terveyteen ja muistisairauksiin. Aja iäkkään iloksi-viikon tavoitteena on kokeilla, kuinka monen iäkkään yksinäisyyttä pystymme yhdessä vähentämään. Viikon aikana Automies-kuljettajat vievät iäkkäitä heidän toivomilleen huviretkille veloituksetta vapaaehtoistoimintana. Tavoitteena on kokeilla, saammeko yhdessä vietyä 100 senioria autoretkelle viikon aikana. Retkelle lähtijät voivat olla palvelutalojen asukkaita, päivätoiminnan asiakkaita tai muita itsenäisesti kotona asuvia iäkkäitä.

Vapaaehtoisia kuskeja etsitään – lähde ajamaan iäkkään iloksi

Aja iäkkään iloksi -viikon tehtäviin etsitään vapaaehtoisia parhaillaan eri puolilla Suomea. Ilmoittaudu klikkaamalla linkkiä ja täydentämällä yhteystietosi tehtävässä:

Kun olet ilmoittautunut, sinut yhdistetään iäkkään ilmiantaneen palvelutalon kanssa Hiiop100.fi toimesta. Ellei tehtävässä ollut tarkkaa ajankohtaa, kuski ja palvelutalo sopivat yhdessä ajelun ajankohdan ja saat tarkemmat ohjeet Automiehen tai -naisena toimimisesta. Voit myös itse olla yhteydessä tehtävän ilmoittajaan Hiiop100.fi sivustolta sähköpostitse saamasi yhteystiedon kautta. Muutaman tunnin (2-3 h) autoretket voivat suuntautua seniorin entisille kotikulmille, uusiin maisemiin, nuotiopaikalle tai vaikka museoon. Retket muotoutuvat retkeläisen ja vapaaehtoiskuljettajan toiveiden mukaan, molempien iloksi.

Aja iäkkään iloksi retkistä kannustetaan jakamaan tunnelmia tunnisteilla #ajaiäkkääniloksi #hiiop. Voit myös ilmoittautua vapaaehtoiseksi someilemaan Aja iäkkään iloksi -viikosta tämän tehtävän kautta: https://www.hiiop100.fi/tehtavat/270.

Retket eivät korvaa palvelusetelillä toteutettavia matkoja esimerkiksi apteekkiin tai lääkäriin. Retkien tavoitteena on tuottaa iloa, virkistystä, uusia kokemuksia ja tuttavuuksia niin iäkkäille kuin kuljettajille. Kuski ja ikäihminen osallistuvat ajeluun omalla vastuullaan. Yleensä kuski toteuttaa retken omalla liikennevakuutetulla autollaan. Ajelulle lähtevän seniorin tulisi jaksaa kävellä muutama askel autolle ja muistin toimia niin, että retki ei aiheuta hämmennystä ja ikäihminen pystyy vastaamaan itse itsestään.

Ilmianna iäkäs autoretkelle

Työskenteletkö iäkkäiden parissa tai tunnetko ajelua kaipaavan iäkkään? Voit edelleen ilmiantaa iäkkään, joka kaipaa autoretkeä Aja iäkkään iloksi -viikolla. Ajelu voi tapahtuma myös viikon jälkeen. Viikon tavoitteena on myös levittää ideaa helposta tavasta piristää ikäihmistä koska tahansa. Ilmiantaminen ja iäkkään ilmoittaminen retkelle tapahtuu yksinkertaisesti ilmoittamalla retken tarpeesta Hiiop100.fi-sivustolla. Mallia voi ottaa jo ilmoitetuista tehtävistä. Tarkemmat ohjeet iäkkään ilmiantamiseen saat osoitteesta hiiop(at)op.fi.

DriveNow yhteiskäyttöautolla Autotonkin voi olla Automies

Iäkkään iloksi voi lähteä ajamaan myös yhteiskäyttöautolla. DriveNow-yhteiskäyttöautopalvelu osallistuu iäkkäiden yksinäisyyden vähentämistalkoisiin ja lahjoittaa Aja iäkkään iloksi -viikolla 60 ilmaista ajominuuttia vapaaehtoiselle, joka ajaa iäkkään iloksi DriveNow-autolla. Vapaaehtoinen saa vapaaehtoistehtävään ilmoittauduttuaan ohjeet edun hyödyntämiseen.

Automies-toiminta yhdistää autoilua ja hyvän tekemistä. Autoretkien tarjoaminen on autolevalle ihmiselle helppo tapa vähentää iäkkkäiden yksinäisyyttä. Automies-toiminnan käynnistäjä Jari Peltola kutsuu autoilevien ihmisten lisäksi yrityksiä tekemään hyvää.

Aja iäkkään iloksi -viikko on osa OPn lahjaa satavuotiaalle Suomelle: 100 vuotta vapaaehtoistyötä. Kaikkien suomalaisten kannustamiseksi vapaaehtoistyöhön, OP avasi uuden Hiiop100.fi vapaaehtoistyön kohtaamispaikan verkossa. Hiiop100.fi:ssä kuka tahansa voi ilmoittaa avuntarpeesta tai ilmoittautua vapaehtoiseksi. Juhlavuoden kunniaksi jokainen OPlainen saa tehdä päivän vapaaehtoistyötä työajallaan. Aja iäkkään iloksi -viikon aikana OP kannustaa työntekijöitään ajelulle ikäihmisten iloksi.