Hiiop

07.04.2020

Vapaaehtoistoiminta poikkeustilanteessa

Kansalaisareena ry

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot ovat vaikuttaneet suuresti vapaaehtoistoimintaan. Hallituksen linjausten mukaisesti kokoontuminen on kielletty ja sosiaalisia kontakteja tulee välttää. Riskiryhmiin kuuluvien ja yli 70-vuotiaiden henkilöiden on kehotettu pysyvän karanteenia vastaavissa oloissa kotonaan. Myös julkiset kokoontumispaikat ja ryhmätilat ovat suljettuina ainakin 1.6. asti.

Ihmisten kohtaaminen on olennainen osa vapaaehtoistoimintaa. Ystävätoimintaan osallistuvat tapaavat kasvokkain ja harrastavat yhdessä. Vertaistuki- ja muut ryhmät kokoontuvat julkisissa tiloissa. Vanhuksille järjestetään aktiviteetteja ja lapsille leirejä. Päihdetyön ja ensiavun vapaaehtoiset jalkautuvat yleisötapahtumiin. Maahanmuuttajien parissa toimivat vapaaehtoiset vetävät kielikahviloita ja kansalaisaktivistit kokoontuvat ilmastolakkoon.

On ollut hienoa seurata, miten ketterästi ja joustavasti monet toimijat ovat muokanneet toimintaansa tilanteessa, jossa kohtaamisia vältetään. Ystävä- ja tukihenkilövapaaehtoiset pitävät yhteyttä puhelimen tai videokeskustelujen avulla. Erilaisia ryhmiä ja tukikeskusteluja järjestetään etänä. Kansalaisten auttamishalu ja hyväntahtoisuus ovat puhjenneet kukkaan – sosiaalisen median kanavat ovat täynnä ryhmiä, joissa tarjotaan ja pyydetään esimerkiksi asiointi- ja koiranulkoilutusapua. Vähävaraisia auttavat yhdistykset saavat lahjoituksia yrityksiltä ja julkisuuden henkilöiltä. Kunnat ja kaupungit yhdessä järjestöjen ja seurakuntien kanssa järjestävät hygienisiä ruokakassijakoja ja organisoivat asiointiapua.

Voinko ilmoittautua Hiiop100.fi-sivustolla olevaan vapaaehtoistehtävään?

Kaikkia peruuntuneita tapahtumia ja koulutuksia ei ole poistettu Hiiop-palvelusta. Kaikki tehtäviä ilmoittavat tahot noudattavat kuitenkin hallituksen ohjeistuksia, joten ainakaan keväälle suunniteltuja tapahtumia ei tulla järjestämään. Jos olet epävarma vapaaehtoistehtävän voimassaolosta, voit ottaa yhteyttä järjestävään tahoon (yhteystiedot löydät ilmoituksesta). Jos ilmoittaudut Hiiop-palvelun kautta tehtävään, joka peruuntuu, on ilmoittaja yhteydessä sinuun.

Osa Hiiop100.fi-sivustolla olevista tehtävistä ovat jatkuvasti voimassa. Suuri osa näistä tehtävistä on epidemian ajan tauolla, mutta voit hyvin ilmoittautua mukaan. Tehtävän ilmoittaja on sinuun yhteydessä ja kertoo, milloin toiminta jatkuu.

Miten voin auttaa?

Paras apu on viranomaisohjeiden noudattaminen ja huolenpito läheisistä. Jos olet perusterve eikä sinulla ole hengitystieinfektion oireita, voit auttaa läheisiäsi esimerkiksi käymällä kaupassa ja pitämällä heihin yhteyttä puhelimen tai internetin välityksellä. Voit myös tarjota asiointi- ja muuta apua muille. Kansalaisareena on koonnut yhteistyökumppaneidensa kanssa viranomaisten ohjeisiin ja suosituksiin perustuvan ohjeistuksen asiointiavun vapaaehtoisille. Löydät ohjeet tästä linkistä.

Voit osallistua etänä tapahtuvaan toimintaan – esimerkiksi ystävä- ja tukihenkilötoimintaan voi usein osallistua etäyhteyden välityksellä. Voit myös etsiä poikkeustilanteeseen liittyviä vapaaehtoistehtäviä Hiiop100.fi- ja vapaaehtoistyo.fi-palveluista. Päivitämme alla olevaan listaan kaikki Hiiop100.fi-sivuston koronatilanteeseen liittyvät tehtäväilmoitukset. Tehtävän kuvaus Hiiop100.fi-sivulla aukeaa otsikkoa klikkaamalla.

Pidetään huolta toisistamme – kaikki järjestyy!

Lista Hiiop100.fi-palvelun tehtävistä poikkeusoloihin liittyen:

Etävapaaehtoistoiminta Setlementti Louhelassa -etäkoulutus

Vapaaehtoiseksi kauppa- ja apteekkiapuun Järvenpää, Tuusula, Kerava

Ilmoittaudu kauppa- ja apteekkivapaaehtoiseksi: Mäntsälä & Sipoo

Vapaaehtoiseksi kauppa- ja apteekkiapuun: Nurmijärvi

Kauppa-apu vapaaehtoinen Sipoo

Kauppa-apu vapaaehtoinen Mäntsälä

Kauppa-apu Kirkkonummi

Kotivapaaehtoisuus (Lahti)

Digikaverikoulutus vapaaehtoisille (verkkokoulutus)

Kaveriksi nuorelle maahan muuttaneelle -etäkoulutus

Vapaaehtoiseksi soittelukaveriksi etsivän vanhustyön asiakkaalle!

Vapaaehtoiseksi etsivän vanhustyön asiakkaalle

Vapaaehtoiseksi etsivän vanhustyön asiakkaalle (nainen, Malmi)

Vapaaehtoiseksi soittelukaveriksi etsivän vanhustyön asiakkaalle (mies, Puistola)

Vapaaehtoinen soittelukaveri etsivän vanhustyön asiakkaalle (Helsinki, Suomi)

ETÄTEHTÄVÄ: Kevätterveiset - lähetä postia tuntemattomalle ikäihmiselle

Nauha ry etsii vapaaehtoisia Pirkanmaan alueella sijaitseviin yksiköihin

Puhelinkaveriksi hervantalaiselle ikäihmiselle

Kauppa-avuksi hervantalaiselle ikäihmiselle ja vammaiselle henkilölle

Etäkaveri turvapaikanhakijanuorelle (Espoo)

Etäkaveri turvapaikanhakijanuorelle (Helsinki)

Etäkaveri turvapaikanhakijanuorelle (Järvenpää)

Soittelukaveriksi Herttoniemen kehitysvammaisten ryhmäkodin asukkaalle (mies, noin 50-v.)

Soittelukaveriksi Herttoniemen kehitysvammaisten ryhmäkodin asukkaalle (mies, 60+-v.)