Hiiop

08.03.2018

Blogi: Puhutaan käyttäjistä, ei narkkareista

Katja Siltanen

Sijoitusneuvojan työni vaihtui euroista ja tuottoprosenteista hyvin inhimillisiin ja voimakkaita tunteita sisältäviin keskusteluihin Mielenterveysmessuilla Wanhassa Satamassa Irti Huumeista ry:n osastolla.

Irti Huumeista ry tekee työtä huumeiden käyttäjien läheisten kanssa järjestäen valtakunnallisesti vertaistukiryhmiä käyttäjien läheisille, perhetapaamisia sekä jakaa tietoa ja antaa tukea monessa muodossa. Löytyy muun muassa ilmaista päivystävää puhelinta ja nimettömiä nettikeskustelupalstoja. Huumeongelmat kasvavat ja näkyvät katukuvassa jokapäiväisessä elämässä – ainakin jokaisessa suuremmassa kaupungissa.

Irti Huumeista ry:ssä puhutaan käyttäjistä, ei narkkareista. Käyttäjät ovat ihmisiä, tavallisia ihmisiä. Samanlaisia kuin sinä ja minä, mutta heidän elämänsä ja ongelmansa ovat hyvin erilaisia kuin sinun ja minun. Lisäksi he ovat usein myös niitä, jotka kohtaavat kaikkein eniten epäinhimillisyyttä elämässään.

Apua ja tietoa on saatavilla käyttäjille ja läheisille – tosin heille on omat kanavansa. Monesti ensimmäinen askel parempaan ja ihmisarvoiseen elämään alkaa, kun läheiset tunnistavat olevansa loppuun palaneita ja alkavat hakemaan apua itselleen. Ryhmissä saa tietoa huumeista ja riippuvuussairaudesta sekä siihen liittyvistä monitahoisista ilmiöistä. Syyllisyys, suru ja pelko. Niitä tunteita kohtaa lähes jokainen aiheen tiimoilta ja taakka on usein sietämätön. Siksi me olemme täällä toinen toisiamme varten.

Irti Huumeista ry järjestää myös vapaaehtoistyötä huumeiden käyttäjien lapsille kummitoiminnan muodossa. Jos halukkuutta on, voi ryhtyä kummiksi käyttäjän lapselle muutamaksi tunniksi viikossa. Pidän tämän kaltaista vapaaehtoistyötä tärkeänä ja jalona. Upea esimerkki siitä miten voimme yhdessä pitää huolta vaikeassa elämäntilanteessa olevista lapsista ja auttaa koko Suomea voimaan paremmin. Kummina jokainen meistä pystyy auttamaan heikossa asemassa olevia lapsia saamaan paremman tulevaisuuden.

En olisi enempää voinut oppia yhden päivän aikana.

Bloggaaja Katja Siltanen toimii sijoitusneuvojana Helsingin seudun osuuspankissa.

Seuraa vapaaehtoisteemaista keskustelua sosiaalisessa mediassa ja kerro, millainen on sinun päiväsi vapaaehtoisena #hiiop.