Hiiop

21.11.2017

Sata vapaaehtoista ja senioria satavuotiaan Suomen kunniaksi autoretkellä

Marraskuussa yli 100 senioria pääsi vapaaehtoisen matkassa yksinäisyyttä vähentävälle autoretkelle. Kiitos Aja iäkkään iloksi -retkistä Oulussa, Lahdessa, Järvenpäässä, Nurmijärvellä, Hollolassa, Vantaalla ja Helsingissä kuuluu liki sadalle Automiehelle ja -naiselle.

Ikäihmisten yksinäisyys on iso haaste satavuotiaassa Suomessa ja lähes 40 prosenttia senioreista kärsii Suomessa yksinäisyydestä. Yksinäisyys on suoraan yhteydessä elämänlaatuun, heikentyneeseen terveyteen ja muistisairauksiin. Liikkeelle pääsy kodista tai palvelutalosta ihmisten pariin ei ole iäkkäälle helppoa, pohtii Automies-toiminnan perustaja Jari Peltola:

"Monen iäkkään oma tai puolison ajoterveys ei salli enää autoilua tai autoa ei ole ollutkaan. Fyysiset vaivat jarruttavat julkisten kulkuneuvojen käyttöä. Läheiset eivät välttämättä ehdi kyytiä kylille tarjoamaan. Monet eivät ole tulleet ajatelleeksikaan, että iäkäskin kaipaa ajoittain vaihtelua ja virkistystä. "

Automies ja Hiiop100.fi päättivät Suomi100 -hengessä kokeilla, pystytäänkö vapaaehtoisvoimin viemään 100 iäkästä huviajelulle viikon aikana. Aja iäkkään iloksi -viikolla 13.-19.11.2017 Automies ja Hiiip100.fi tempaisivat ja saivat liikkeelle liki 100 Automies-vapaaehtoista. Mukana tempauksessa oli DriveNow-yhteiskäyttöautopalvelu tarjoten myös autottomalla mahdollisuuden autoretkeen iäkkään iloksi.

Retkelle lähtijät olivat palvelutalojen asukkaita, päivätoiminnan asiakkaita tai muita itsenäisesti kotona asuvia iäkkäitä. Vapaaehtoisia kuskeja etsittiin Aja iäkkään iloksi -viikon tehtäviin Hiiop100.fi avulla. Muutaman tunnin autoretket suuntautuivat seniorin entisille kotikulmille, uusiin maisemiin, nuotiopaikalle ja esimerkiksi museoon. Retket muotoutuivat retkeläisen ja vapaaehtoiskuljettajan toiveiden mukaan, molempien iloksi.

Automies toiminta jatkuu - voit edelleen ilmiantaa iäkkään autoretkelle Hiiop100.fi avulla

Aja iäkkään iloksi -viikon tavoitteena oli myös levittää ideaa helposta tavasta piristää ikäihmistä koska tahansa. Ajelu voi tapahtua myös Aja iäkkään iloksi -viikon jälkeen. Voit edelleen ilmiantaa iäkkään, joka kaipaa autoretkeä Aja iäkkään iloksi -viikolla. Ilmiantaminen ja iäkkään ilmoittaminen retkelle tapahtuvat yksinkertaisesti ilmoittamalla tehtävän eli retken tarpeen Hiiop100.fi-sivustolla. Tarkemmat ohjeet tehtävän ilmoittamiseen saat hiiop(at)op.fi.

Automies-toiminta yhdistää autoilua ja hyvän tekemistä. Autoretkien tarjoaminen on autoilevalle ihmiselle helppo tapa vähentää iäkkäiden yksinäisyyttä.

Retket eivät korvaa palvelusetelillä toteutettavia matkoja esimerkiksi apteekkiin tai lääkäriin. Retkien tavoitteena on tuottaa iloa, virkistystä, uusia kokemuksia ja tuttavuuksia niin iäkkäille kuin kuljettajille. Kuski ja ikäihminen osallistuvat ajeluun omalla vastuullaan. Yleensä kuski toteuttaa retken omalla liikennevakuutetulla autollaan. Ajelulle lähtevän seniorin tulisi jaksaa kävellä muutama askel autolle ja muistin toimia niin, että retki ei aiheuta hämmennystä ja ikäihminen pystyy vastaamaan itse itsestään. Lisätietoja Automies-konseptista saat Automies.fi.

Tunnelmia Aja iäkkään iloksi -retkistä löydät sosiaalisesta mediasta tunnisteilla #ajaiäkkääniloksi #hiiop.