Hiiop

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on Hiiop100.fi?

Hiiop100.fi on kaikille avoin ja maksuton vapaaehtoistyön välityspalvelu. Täältä löydät helposti itsellesi sopivat tavat ja paikat tehdä vapaaehtoistyötä. Voit etsiä vapaaehtoistehtävää teeman, paikan ja ajankohdan mukaan. Voit myös ilmoittaa sivustolla vapaaehtoistehtävän, jota olet järjestämässä ja etsiä vapaaehtoisia sekä koota sivuston kautta ilmoittautumiset vapaaehtoistehtävääsi.

Hiiop100.fi-sivuston ylläpidosta sekä kehittämisestä vastaa Kansalaisareena ry. OP Ryhmä lahjoitti Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi rakentamansa Hiiop100.fi-sivuston Kansalaisareenalle 30.1.2019. Kansalaisareena tekee sivustoon liittyen tiivistä yhteistyötä erilaisten vapaaehtoistoiminnan järjestäjien kanssa.

Kenelle Hiiop100.fi on tarkoitettu?

Kaikille suomalaisille – vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille ja sitä järjestäville.

Mitä hyötyä Hiiop100.fi-sivustosta on?

Tavoitteena on madaltaa kynnystä tehdä vapaaehtoistyötä. Sivuston kautta löydät helposti ja kootusti yhdestä verkko-osoitteesta suomalaisen vapaaehtoistoiminnan.

Järjestöt ja muut vapaaehtoistoiminnan järjestäjät saavat Hiiop100.fi-viestinnässä maksutonta, valtakunnallista näkyvyyttä. Vapaaehtoistehtäviä ja -kokemuksia nostetaan esiin sosiaalisessa mediassa. Hiiop100.fi-sivuston avulla järjestö tavoittaa uusia vapaaehtoisia. Järjestöt voivat käyttää Hiiop100.fi-sivustoa ilmaiseksi ja itsenäisesti.

Mitä on vapaaehtoistoiminta?

Vapaaehtoistoiminta on kaikille avointa, vapaasta tahdosta kumpuavaa palkatonta ja maksutonta toimintaa, joka hyödyttää kolmatta osapuolta perhe- ja ystäväpiirin ulkopuolella. Vapaaehtoistyöllä ei korvata palkkatyötä. Vapaaehtoistoiminta on keskinäistä tukea, auttamista ja yhteiskunnallista osallistumista, joka tuottaa hyvinvointia ja yhteistä hyvää. Vapaaehtoistoiminnan kohteena ovat yksittäiset ihmiset, yhteisöt tai ympäristöt.

Miten ilmoittaudun vapaaehtoiseksi?

Kun mieleinen tehtävä on löytynyt, täytä tehtävän kohdalla yhteystietosi ja klikkaa "Ilmoittaudu mukaan". Arvioi päivien määrä, joina aiot osallistua. Yhteystietosi toimitetaan tehtävän ilmoittajalle ja saat sähköpostissa vahvistusviestin sekä tehtävän ilmoittajan yhteystiedot. Vapaaehtoistehtävän organisoija on sinuun yhteydessä lisätietojen kera ja voit myös itse kysyä häneltä lisätietoja.

Kuka voi ilmoittaa vapaaehtoistehtävän Hiiop100.fi-sivustolle?

Kuka tahansa Suomen lainsäädäntöä ja vapaaehtoistoiminnan määritelmää noudattava yksityishenkilö tai yhteisö.

Miten vapaaehtoistehtävä ilmoitetaan Hiiop100.fi-sivustolle?

  • Luo tunnus
  • Kirjaudu tunnuksillasi Hiiop100.fi-palveluun
  • Valitse Ilmoita tehtävä ja täytä tehtäväsi tiedot tarkalla sijainnilla ja kiinnostusta herättävällä kuvalla. Kirjoita ilmoituksesi selkeästi ja ytimekkäästi, napakka otsikko houkuttelee vapaaehtoisen mukaan!
  • Esikatsele ja julkaise tehtävä. Hiiop-tiimi tarkastaa tehtävän lainmukaisuuden ja julkaisee sen sivustolla mahdollisimman pian. Saat sähköpostiviestin tehtävän julkaisusta.
  • Markkinoi tehtävääsi potentiaalisille vapaaehtoisille jakamalla tapahtumasi linkkiä.
  • Saat viestin jokaisesta vapaaehtoisesta, joka ilmoittautuu tehtävääsi. Pidä yhteyttä vapaaehtoisiin ennen tapahtumapäivää.
  • Jos viestejä ei kuulu, kurkkaa roskapostisi ja opeta sähköpostillesi, että viesti tuli luotettavasta kohteesta siirtämällä viesti Saapuneet -kansioon.
  • Voit halutessasi muokata tehtävääsi kirjautumalla sivustolle.
  • Älä muokkaa tehtävää enää tapahtuma-ajan umpeuduttua. Tee mieluummin uusi houkutteleva ilmoitus.

Mitä tehdä, jos salasanalinkkini vanhentuu?

Mikäli salasanalinkkisi vanhenee tehdessäsi tunnusta sivustolle, ei hätää. Voit luoda uuden salasanan klikkaamalla kirjautumissivulla ”Olen unohtanut salasanani” -kohtaa, jolloin sivusto lähettää sinulle uuden salasanalinkin. Tarkastathan tunnusta luodessasi, ettei salasanalinkki lipsahtanut vahingossa roskapostikansioon. Sähköpostiosoite on käyttäjätunnuksesi sivustolle, joten sitä ei voi jälkikäteen muuttaa tai siirtää toiselle osoitteelle tehtyä profiilia uudelle sähköpostiosoitteelle.

Julkisen ja yksityisen tehtävän ero

Hiiop100.fi:ssä voit ilmoittaa tapahtuman kaikille avoimena tai yksityisenä. Kaikille avoimeen tapahtumaan voivat ilmoittautua mukaan kaikki tehtäviä sivuilta etsivät. Yksityinen tapahtuma ei näy tehtävävalikoimassa tai -haussa. Vapaaehtoinen voi ilmoittautua siihen normaalisti erillisen linkin kautta. Yksityisen tehtävän ilmoittaja saa erillisen yksityisen linkin tehtävästä sähköpostiinsa. Jotta vapaaehtoiset löytävät tehtävääsi, muista jakaa yksityisen tehtävän linkkiä niille, jotka olet kutsumassa yksityiseen tehtävään.

Mistä näen tehtävääni ilmoittautuneet vapaaehtoiset?

Kirjaudu sivustolle ja klikkaa oikeasta yläkulmasta profiiliisi. Profiilissasi näet ilmoittamasi vapaaehtoistehtävät. Tehtävän otsikon alla on kolme ikonia, joista keskimmäisessä on ihmishahmoja. Tästä ikonista pääset näkemään ilmoittautuneet ja olemaan heihin yhteydessä.

Miten muokkaan vapaaehtoistehtävääni Hiiop100.fi:ssä?

Kirjaudu sivustolle ja klikkaa oikeasta yläkulmasta profiiliisi. Profiilissasi näet ilmoittamasi vapaaehtoistehtävät. Tehtävän otsikon alla on kynän kuvake. Tästä ikonista pääset muokkaamaan tehtävää. Tee muutokset, tallenna ja julkaise ne. Hiiop-tiimi tarkastaa tehtävän lainmukaisuuden ja julkaisee sen sivustolla mahdollisimman pian. Saat sähköpostiviestin muokkausten julkaisusta. Ethän muokkaa jo umpeutunutta tehtävää – luo mieluummin uusi houkuttele tehtävä vanhan jatkamisen sijaan.

Mitä tehdä, jos Hiiop100.fi-tehtävän julkaisunappi ei aktivoidu?

Mikäli julkaisu ei onnistu, tarkista, että olet täyttänyt kaikki kentät oikein. Tehtävän osoite tai paikkakunta tulee valita sivuston tarjoamasta alavalikosta. Mikäli täytät tietoja järjestöstäsi, niin älä laita linkkiä "Järjestävä yhteisö tai järjestö" -kohtaan. Voit lisätä linkin esimerkiksi tapahtuman tai järjestön kotisivuista "Kerro yhteisösi toiminnasta" -kenttään.

Kuka vastaa Hiiop100.fi-sivuston vapaaehtoistehtävien sisällöistä?

Vapaaehtoistehtävän organisoija vastaa sivustolla julkaistavan tehtävän ja varsinaisen tapahtuman sisällöstä, ajantasaisuudesta ja laadusta. Ilmoittaja vastaa myös ilmoittamansa toiminnan organisoinnista ja turvallisuudesta. Hiiop100.fi tarjoaa järjestöille mahdollisuuden markkinoida vapaaehtoistoimintaa, mutta ei takaa ilmoitusten oikeellisuutta, eikä ole vastuussa ilmoitusten sisällöstä.

Pitääkö minun kirjautua Hiiop100.fi-sivustolle?

Vapaaehtoistehtävään ilmoittautuvan vapaaehtoisen ei tarvitse kirjautua sivulle. Riittää, että jätät yhteystietosi tehtävään ilmoittautuessasi. Jos haluat pitää kirjaa kaikista vapaaehtoistehtävistä, joihin olet ilmoittautunut tai osallistunut sivuston kautta, voit luoda tunnukset sivustolle.

Vapaaehtoistehtävän ilmoittajan tulee kirjautua sivulle. Kirjautuneena käyttäjänä voit ilmoittaa tehtäviä, muokata tapahtumiasi, olla yhteydessä kaikkiin vapaaehtoistehtäväsi osallistujiin sekä poistaa vapaaehtoisia tehtävästä.

Onko mahdollista, että ilmoittamaani vapaaehtoistehtävää ei julkaista?

Kyllä. Kansalaisareenalla on oikeus muokata ja poistaa lainvastaiset tai muuten loukkaavat ilmoitukset. Tarkistamme, että ilmoitukset täyttävät vapaaehtoistoiminnalle asetetut kriteerit. Voit tutustua vapaaehtoistoiminnan määritelmään kohdassa ”Mitä on vapaaehtoistoiminta?”. Ylläpitäjä voi myös palauttaa puutteelliset ja epäselvät ilmoitukset, joista ei käy esimerkiksi ilmi, mihin tehtävään vapaaehtoista haetaan ja mitä häneltä odotetaan. Muita esimerkkejä harkinnanvaraisesti julkaistavista ilmoituksista ovat rahankeräysilmoitukset sekä uskonnollista ja puoluepoliittista toimintaa koskevat ilmoitukset. Emme julkaise tapahtumia, joiden nimessä tai kuvauksessa on poliittisia tai uskonnollisia elementtejä.

Miten varmistetaan, että vapaaehtoiset osallistuvat tehtävään eivätkä vain ilmoittaudu ja jätä tehtävän ilmoittajaa varsinaisena päivänä pulaan?

Vapaaehtoiskeikan organisoija ja vapaaehtoinen linkitetään verkkopalvelun avulla yhteen. Organisoijaa kannustetaan pitämään yhteyttä ilmoittautuneisiin vapaaehtoisiin, mikä lisää sitoutumista vapaaehtoistoimintaan. Peruutuksia sattuu ja vapaaehtoiskeikan ilmoittaja voi palvelussa käydä poistamassa jo ilmoittautuneen peruuttajan, jolloin paikka vapautuu uudelleen.