Hiiop

01.12.2017

Valokeilassa Vuoden vapaaehtoisehdokas: Helle Pellinen

Katja Salmi

Helle Pellinen on ollut kymmeniä vuosia mukana Vaasan seudun Kehitysvammaisten tuki ry:n vapaaehtoistoiminnassa.

Hänellä on kokemusta niin puheenjohtajana kuin kehitysvammaisten kouluttajana ja tukihenkilönä toimimisesta. Viitisen vuotta sitten hän aloitti vapaaehtoisena Vaasan seudun omaishoitajat ry:ssä. Helle uskoo, että vapaaehtoistyön kautta on mahdollista parantaa kehitysvammaisten ja omaishoitajien asemaa yhteiskunnassa. On tärkeää, että vapaaehtoinen kertoo palveluiden tuottajille, päättäjille tai hoitohenkilökunnalle, mitkä asiat toimivat ja mitkä eivät. Asioiden eteenpäin vieminen vaatii kuitenkin taitoa ja hienovaraisuutta, Helle muistuttaa.

Jokaiselle, joka miettii, voisiko juuri hän olla vapaaehtoinen, Helle vastaa: Jokainen, joka haluaa auttaa sydämestään, voi olla vapaaehtoinen. Tapoja on monta: olla ulkoilukaverina, lahjoittaa lukuhetki, pitää seuraa yksinäiselle viettämällä hetki hänen luonaan. Vapaaehtoistyö on opettanut Hellelle, että jokainen ihminen tarvitsee ”leipää, lämpöö ja lempee”, kuten laulussa sanotaan.

Hellen mielestä vapaaehtoistyössä ehdottomasti antoisinta on positiivinen palaute - hymy, lämmin halaus ja kiitollisuuden tunne siitä, että on voinut auttaa, vaikkapa vain olemalla läsnä. Haastavimpia ovat tilanteet, jolloin kokee olevansa täysin voimaton – tilanteet, jolloin vastassa on vain seinä, eikä ulospääsyä näy. Silloin on parasta vain kuunnella, Helle neuvoo. Pelkkä kuuntelukin voi auttaa.

Vapaaehtoistyö on Hellelle elämäntapa, hän tuntee tekemisen palon syvällä sisällään. Hänelle on tärkeää, että voi olla avuksi pikkuisenkin, helpottaa vaikeita hetkiä.

— Antaessaan saa ja etsiessään löytää. Tietysti ajattelen, että sitten kun en itse enää jaksa, ilmestyy vapaaehtoinen. Ehkä tähän liittyy sekin, että oma perheeni on aikoinaan saanut apua vapaaehtoisilta.

Vuosikymmenten varrelta nousee mieleen monista kokemuksista yksi.

— Eräs omainen kertoi, ettei uskalla mennä yksin palaveriin, missä päätetään hänen lapsensa asioista. Viranhaltijoita oli paikalla toistakymmentä, omainen oli valkoinen kasvoiltaan ja vapisi kuin haavanlehti. Siinä tilanteessa koin olevani vapaaehtoinen tukihenkilö.

  • Vuoden vapaaehtoinen palkitaan 2.12.2017 Vapaaehtoistoiminnan messuilla Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä. Yleisöäänestyksellä valittiin kymmenen kärki, josta arvovaltainen raati valitsee voittajan. Palkinnon saaja toimii seuraavan vuoden ajan vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä. Kampanjan tavoitteena on nostaa vapaaehtoistoiminnan arvostusta ja näkyvyyttä.

Seuraa vapaaehtoisteemaista keskustelua sosiaalisessa mediassa ja kerro, millainen on sinun päiväsi vapaaehtoisena #hiiop

  • Facebook: @Hiiop
  • Instagram: @Hiiop100
  • Twitter: @Hiiop100