Hiiop

29.11.2017

Valokeilassa Vuoden vapaaehtoisehdokas: Esko

Katja Salmi

Esko Jakku on ollut mukana vapaaehtoistoiminnassa yli 50 vuotta.

Toiminta sai alkunsa kemiläisestä Karjalahden Ihme –urheiluseurasta, jossa Esko toimi yli 25 vuotta mitä monipuolisimmissa vapaaehtoistehtävissä rahastonhoitajasta bingotoiminnan vastaavaan. Vapaaehtoistoiminnan painopiste vaihtui runsaat 20 vuotta sitten urheiluseurasta Länsi-Pohjan AVH-yhdistykseen, missä Esko on toiminut muun muassa vapaaehtoisena liikuntavastaavana.

Eskon vapaaehtoistehtävien kirjo on laaja. Lapsesta asti urheiluseuratoiminnassa mukana olleena hän kuitenkin pitää eniten liikuntatoiminnasta. AVH-yhdistyksen ohella hän ollut on mukana vapaaehtoisena Meri-Lapin seuratanssijat SwengiJengin järjestelytehtävissä ja talkootöissä sekä Tanssii Tätien Kanssa –yhdistyksen taustatoimijana.

Seuratessaan kaiken ikäisille ja kuntoisille sopivaa boccia-peliä Oulussa, Esko sai idean valtakunnallisen turnauksen järjestämisestä Kemiin. Eskon ehdotuksesta käynnistyi AVH-yhdistyksen oma boccia-toiminta. Yhdistyksen järjestämä ensimmäinen turnaus saavutti alusta lähtien suuren suosion. Nykyään joukkueet muodostuvat erityisryhmistä, eläkeläisistä, veteraaneista sekä urheiluseurojen joukkueista. Nyt kun Lumilinnaturnausta on pelattu 20 vuotta, boccia-harrastus on selvästi lisääntynyt ja saanut näkyvyyttä myös Kemissä, vapaaehtoisena liikuntavastaavana toimiva Esko kertoo. Hän on saanut paljon positiivista palautetta tapahtuman leppoisasta tunnelmasta ja osallistujien mahdollisuudesta tavata tuttuja. Pelien välissä jää aikaa seurusteluun, joten tapahtumasta on tullut monille odotettu virkistäytymistilaisuus.

Vapaaehtoistoiminnassa Eskoa innostaakin positiivinen palaute sekä ihmisten aktivointi ja piristäminen. Myös yhdessä tekeminen ja liikkuminen antavat uutta virtaa. Eskon mielestä vapaaehtoistoiminnan suurin anti on ihmisten innostus.

— On olemassa ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta haluaisi olla missään toiminnoissa mukana. Kun tällaisia ihmisiä saadaan kuitenkin jollain tavoin aktivoitua mukaan, he huomaavat, että tämähän onkin oikein antoisaa ja virikkeitä antavaa.

Vaikka vapaaehtoistyö vaatiikin paljon aikaa, niin on palkitsevaa, kun huomaa, että ihmiset ovat tyytyväisiä ja onnistuvat. Eskolle on erityisen antoisaa saada liikkeelle sellaisia ihmisiä, jotka muuten olisivat yksin kotona.

— On myös ollut hienoa kuulla, kun entiset junioripelaajat tulevat puhumaan vuosien jälkeen entisistä peliajoista: kuinka mukavaa heillä oli silloin ja kuinka harrastus piti heidät pois kaikesta ilkivallan teosta. Silloin he vielä eivät osanneet antaa sille arvoa, mutta nyt aikuisena ovat siitä kiitollisia.” Pitkä kokemus vapaaehtoisena on opettanut arvostamaan ihmisten erilaisuutta ja huomioimaan muiden mielipiteitä. Kun ymmärtää, ettei oma näkemys ole aina se ainoa oikea, myös oma näkökulma avartuu ja rikastuu, Esko pohtii. Hän toivoo, että oppisi vielä nykyistä paremmin ottamaan huomioon toisten ihmisten toiveet ja esitykset eikä aina yrittäisi viedä asioita eteenpäin omalla tutulla tyylillään.

Esko kokee, että vapaaehtoistyö on kasvattanut häntä ihmisenä, sillä sen kautta hän on saanut olla tekemisissä monenlaisten ihmisten ja asioiden kanssa. Vapaaehtoisuus on antanut hänelle uusia kokemuksia, joita hän on voinut hyödyntää myös arjessa ja ongelmatilanteissa.

— Olen ollut mukana monenlaisessa toiminnassa, joka on kyllä valtavasti rikastuttanut elämää, vaikka joskus on tuntunutkin raskaalta lähteä. Mutta aina päivän päätteeksi on kuitenkin seuraavan päivän uudet tapahtumat ja haasteet olleet jo suunnitteilla.

Esko on kasvanut vapaaehtoisuuteen. Esikuvat löytyvät lapsuudesta, omista vanhemmista, joille vapaaehtoistoiminta oli elämäntapa. Myös Eskon omat tyttäret ovat aktiivisesti mukana AVH-yhdistyksen vapaaehtoistoiminnassa. Eskolle on jäänyt mieleen, kuinka hän viime talven Lumilinnaturnauksessa ilahtuneena huomasi, että koko perhe oli paikalla vapaaehtoistehtävissä. Silloin hän oivalsi, että vapaaehtoisuus elämäntapana jatkuu myös seuraavassa sukupolvessa.

  • Vuoden vapaaehtoinen palkitaan 2.12.2017 Vapaaehtoistoiminnan messuilla Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä. Yleisöäänestyksellä valittiin kymmenen kärki, josta arvovaltainen raati valitsee voittajan. Palkinnon saaja toimii seuraavan vuoden ajan vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä. Kampanjan tavoitteena on nostaa vapaaehtoistoiminnan arvostusta ja näkyvyyttä.

Seuraa vapaaehtoisteemaista keskustelua sosiaalisessa mediassa ja kerro, millainen on sinun päiväsi vapaaehtoisena #hiiop

  • Facebook: @Hiiop
  • Instagram: @Hiiop100
  • Twitter: @Hiiop100