Hiiop

27.11.2017

Valokeilassa Vuoden vapaaehtoisehdokkaat: Irma ja Pertti

Katja Salmi (Kuva: Kari Salmela)

Irma Karjalainen ja Pertti Vesterinen toimivat vapaaehtoisina isovanhempina ITU-yksinhuoltajakahvilassa Tampereella. He ovat ehdolla Vuoden vapaaehtoiseksi 2017.

Alun perin he saivat idean ”varamummoksi” ja ”varavaariksi” ryhtymisestä v. 2006 Tampereen Koskikeskuksessa järjestetystä yhdistysten rekrytointitapahtumasta. Tampereen NNKY:n osastolla he kuulivat viikoittain kokoontuvasta yksinhuoltajakahvilasta. Heti seuraavana torstaina Irma ja Pertti lähtivät tutustumaan toimintaan. Vastaanotto kahvilassa oli lämmin. Irma ja Pertti muistelevat, että heti kun äitejä lapsineen alkoi saapua kahvilaan, alkoivat leikkiminen ja sylittely sujua kuin itsestään.

Irmasta ja Pertistä on luontevaa viettää yhteisiä eläkepäiviä tekemällä yhdessä vapaaehtoistyötä. Sama kiinnostuksen kohde ja sama aikataulu helpottavat yhdessä kulkemista, ja he kokevat yhdessä työskentelyn vahvistavan keskinäistä suhdettaan. He sanovat, että he keskustelevat kokemuksistaan vapaaehtoisina ja pohtivat asioita yhdessä, ja vaikka näkemykset joskus eroaisivatkin, he löytävät aina yhteisen näkökulman.

Irman mielestä vapaaehtoistoiminnassa on antoisinta lapsen aitous ja pyyteettömyys – lapselta saa vilpitöntä palautetta, välittömästi. Pertille palkitsevinta on pieni lapsi ja lapsen hymy - lapsi, joka pyrkii syliin ja pyytää syöttämään, lapsi, joka kuuntelee hyräilyä ja nukahtaa syliin. Irma ja Pertti kokevat palkitsevana sen, että ovat saaneet olla vuosia vapaaehtoisina mukana toiminnassa, jonka päämääränä heidän mielestään on antaa ”ihmisiduille” lämpöä, turvaa ja tunteen omasta ainutkertaisuudesta. Myös lasten varttumisen seuraaminen rikastuttaa elämää.

Pariskunta kertoo, että huolimatta siitä, että vapaaehtoistyö ottaa joskus voimille, se myös antaa paljon. Kahvilasta poistuvien pienokaisten halaukset, vilkutukset ja lentosuukot auttavat jaksamaan. Samoin yksinhuoltajaäidit, jotka kahvilasta pois lähtiessään ovat hyväntuulisia ja kiitollisia siitä, että ovat saaneet muutaman tunnin aikaa itselleen. Kahvilassa äidit saavat vertaistukea ja toisinaan apua myös asiantuntijoilta, jotka käyvät puhumassa äitejä kiinnostavista aiheista. Äitejä kannustetaan, ja heille annetaan tietoa ja vinkkejä mm. kouluttautumismahdollisuuksista. Irmasta ja Pertistä on hienoa nähdä, kuinka osa äideistä löytää elämälleen uuden suunnan. Tällaiset onnistumiset antavat heille uskoa ja voimaa jatkaa eteenpäin.

Toisten auttaminen tuottaa iloa. Merkitykselliset kohtaamiset vapaaehtoistyössä koskettavat syvältä: ne antavat Irmalle ja Pertille muistelemisen aiheita ja kiitollisuuden tunteen siitä, että he ovat saaneet kokea omasta elämänpiiristään poikkeavia asioita. Kokemukset ovat avartaneet heidän omaa ajattelutapaansa.

Yhteiskunnan rahat eivät riitä kaikkeen. Siksi kolmas sektori ja siellä tehtävä vapaaehtoistyö ovat tärkeä elementti yhteiskunnan rattaiden pyörittämisessä, pariskunta korostaa. Irma ja Pertti muistuttavat, että meistä jokainen voi huomioida toisen ihmisen pienellä teolla, hymyllä ja ystävällisyydellä. Se ei maksa mitään, mutta antaa paljon enemmän kuin rahalla voi saada.

Mieleenpainuvia kokemuksia vapaaehtoisvuosien varrella on ollut paljon.

— Olin menossa lähikauppaan. Kadun kulmassa puhelimeni soi. Vastasin. Äkkiä tunsin käsien kietoutuvan ympärilleni. Yhdeksänvuotias kiharatukkainen tyttö halasi minua. Olin tavannut tämän suloisen tytön ITU-kahvilassa hänen ollessaan pieni vauva. Tuntuu siltä, että olemme olleet tarpeellisia, kun näinkin monen vuoden jälkeen on tällainen ystävyys. Kun sama tyttö sai nelivuotiaana kaksi kissanpentua, hänen äitinsä kysyi, mitkä nimet kissanpennuille annetaan. Vastaus kuului: Pertti ja Irma.”

  • Vuoden vapaaehtoinen palkitaan 2.12.2017 Vapaaehtoistoiminnan messuilla Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä. Yleisöäänestyksellä valittiin kymmenen kärki, josta arvovaltainen raati valitsee voittajan. Palkinnon saaja toimii seuraavan vuoden ajan vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä. Kampanjan tavoitteena on nostaa vapaaehtoistoiminnan arvostusta ja näkyvyyttä.

Seuraa vapaaehtoisteemaista keskustelua sosiaalisessa mediassa ja kerro, millainen on sinun päiväsi vapaaehtoisena #hiiop

  • Facebook: @Hiiop
  • Instagram: @Hiiop100
  • Twitter: @Hiiop100