Hiiop

29.09.2017

Blogi: Punaisen Ristin Ambassadorit yrityksissä bongaavat yhteistyömahdollisuudet

Sini Suomalainen / Kuva: SPR, Leena Koskela

Vapaaehtoisuus on Suomen Punaisen Ristin toiminnan ydin. Järjestön työ niin Suomessa kuin koko maailmassa rakentuu nimenomaan vapaaehtoisten auttajien varaan

Ihmisillä on suuri halu auttaa. Suomessa hyvinvointivaltio näyttää saavuttaneen huippunsa ja entistä suurempi osa auttamistyöstä kaipaa taas vapaaehtoisia tekijöikseen. Kuitenkin vapaaehtoistoiminnan kenttä on murroksessa. Vapaaehtoistyöhön halutaan päästä tarttumaan nopeasti ilman monimutkaisia koulutuksia. Monelle sitoutumista vaativan vapaaehtoistyön este on oman elämän kiireisyys: päivät kuluvat töissä, illat perheen menoissa.

Samaan aikaan monissa yrityksissä otetaan ensiaskeleita vapaaehtoistyön liittämiseksi osaksi toimintaa. Yrityksissä innoittajana on usein yritysvastuu ja henkilöstön hyvinvoinnin lisääminen. Työpäivän lahjoittaminen vapaaehtoistyöhön ratkaisee kiireisen työntekijän ajankäyttöhaasteen, ja toimii parhaimmillaan innoittajana oman paikan löytymisessä auttamisen maailmassa.

Koska Punainen Risti on vapaaehtoisjärjestö, haluamme ohjata yritysten antaman panoksen tukemaan sitä työtä, jota kymmenet tuhannet vapaaehtoiset tekevät Suomessa ja miljoonat maailmalla.

Karkeasti jaettuna yritysten vapaaehtoistyö jakaantuu kahteen: yhteisiin tempauksiin tärkeäksi koetun asian puolesta ja oman osaamisen lahjoittamista valitun järjestön käyttöön eli pro bono -työtä.

Ensimmäisessä yritys hakee hieman erilaista työpäivää henkilöstölleen ja yhteishengen kohotusta. Porukka pääsee irti jokapäiväisestä tekemisestään ja saa hetken tehdä työkavereidensa kanssa jotakin tavallisesta poikkeavaa. Järjestön näkökulmasta nämä tavoitteet ovat joskus haasteellisia. Etenkin ihmisten kanssa tehtävä työ edellyttää luottamuksen kehittymistä, eikä se synny muutamassa tunnissa. Punaisen Ristin näkökulmasta tällaisiin tempauksiin parhaita vaihtoehtoja ovat keräysten järjestäminen ja verenluovutus porukalla.

Pro bono -työn lahjoittaminen puolestaan tarjoaa parhaimmillaan kaikille osapuolille – yritykselle, järjestölle ja työtekijälle – mahdollisuuden päästä kehittämään omaa osaamista uuteen suuntaan. Punaisessa Ristissä haluamme pystyä auttamaan tehokkaasti ja toimimaan järjestönä nykyaikaisesti. Tässä niin tietotekniikan, viestinnän, liikkeenjohdon kuin toimintamme sisällön paras osaaminen on arvokkainta mitä voimme saada käyttöömme.

Jotta pystyisimme Punaisessa Ristissä löytämään nämä yhteistyön sweet spotit – ne paikat, joissa molempien osapuolten tarpeet ja osaaminen kohtaavat – olemme käynnistäneen Red Cross Ambassadors -ohjelman. Ambassadorit ovat vapaaehtoisia lähettiläitämme yrityksissä, jotka pohtivat, millaiset hankkeet sopivat parhaiten heidän työporukoilleen ja vievät niitä organisaatiossa eteenpäin. Käymme ambassadorien kanssa jatkuvaa keskustelua siitä, millaisia tarpeita Punaisen Ristin auttamistyössä on ja miten heidän yritystensä osaaminen voisi viedä meitä kohti turvallisempaa ja inhimillisempää maailmaa.

Jos haluat lisätietoa Red Cross Ambassadors -toiminnasta, ota yhteyttä sini.suomalainen@redcross.fi.

Blogissa ajatuksiaan yritysvapaaehtoistyöstä avasi Suomen Punaisen Ristin yritysyhteistyön projektipäällikkö Sini Suomalainen

Seuraa vapaaehtoisteemaista keskustelua sosiaalisessa mediassa ja kerro, millainen on sinun päiväsi vapaaehtoisena #hiiop.