Hiiop

28.04.2017

Valokeilassa vapaaehtoiskaksikko Raumalta: Lasten ja naisten auttaminen totisesti motivoi

Iida Korhonen

Raumalaiskaksikko kokee vapaaehtoistyön osaksi arkeaan: hyvä harrastus ja koukuttava hyvänmielentuoja.

Raija Marjomäki ja Outi Raanta toimivat aktiivisesti Raumalla muun muassa Unicefin vapaaehtoistyössä. Auttamishalu ja erityisesti lasten ja naisten auttaminen yhteistuumin Unicefin kautta innosti aikanaan kaksikon vapaaehtoistoimintaan.

— Yhdessä, pienelläkin porukalla saadaan tapahtumia aikaiseksi. Ihmiset tuntevat Unicefin ja moni kertoo olevansa kuukausilahjoittaja. Meitä yhdistää samankaltainen ajattelu: maailman lasten ja naisten aseman parantaminen totisesti motivoi, Raija Marjomäki sanoo.

— Ajatus, että oikeasti voi auttaa, motivoi. Ja ihan konkreettisesti Raija aikanaan ehdotti, että mennään paikan päälle, kun Raumalle perustettiin Unicefin paikallisryhmää. Sillä tiellä ollaan vieläkin, Outi Raanta jatkaa.

Ystävykset kannustavat kokeilemaan vapaaehtoistyötä, vaikka tuntuisikin siltä, ettei aika riitä.

— Vapaaehtoistyö voimaannuttaa, tekee onnelliseksi ja osallistua voi juuri niihin tempauksiin, joihin ehtii ja, jotka kokee itselleen sopiviksi. Bonuksena tapaa uusia samanhenkisiä ihmisiä.

— Tässä komppaan Raijaa. Vapaaehtoistyöstä ja auttamisesta saa ison annoksen hyvää mieltä, Outi summaa.

Raija on ollut monena vuonna myös Unicefin Jano-kampanjan tiimoilta lipaskerääjänä.

— Joskus mukana on ollut tyttärentyttäreni Wenny, joka on 10-vuotias. Arvaa kumman lippaaseen kilahtaa rahat, Raija kertoo.

Viime vuonna Raija oli mukana järjestämässä vastaanottokeskuksen naisten ja Unicefin vapaaehtoisten kanssa Anna ja Toivo -nukkejapaa, joka on vain yksi monista vapaaehtoistöistä, joissa hän on ollut mukana.

— Tänä vuonna vuokrasimme myös kuukaudeksi kirpparin. Tavaroita lahjoittivat vapaaehtoiset ja kävimme yhdessä järjestämässä, hinnoittelemassa ja hoitamassa loossia. Koristelimme sen Unicefin julisteilla ja tuottoa tuli mukavasti. Olemme myyneet myös joka syksy Unicefin joulukortteja myyjäisissä, työpaikallamme ja kauppakäytävillä. Lisäksi pyöritämme kirjojenvaihtopistettä kansalaisopistolla, jossa on vapaaehtoinen maksu Unicef-lippaaseen.

Outikin on innokas lipaskerääjä, joka on aina valmiina osallistumaan keräyksiin. Myös myyjäiset ovat hänen heiniään.

— Käsitöitä en osaa tehdä yhtään, joten jätän nuket sun muut askartelut suosiolla muille ja käyn sitten vaan myymässä muiden tekemiä ihania nukkeja ynnä muuta, Outi kertoo hymyillen.

Raija kokee vapaaehtoistyön jo osaksi arkeaan. Unicefin lisäksi hän toimii vapaaehtoisena myös Naisten Pankissa, Partiossa, Vauvakassi-yhdistyksessä sekä vastaanottokeskuksessa.

— Minulle tämä on elämäntapa. Annan aikaani, kierrätän, käyn avustusmatkoilla. Toki rahaakin kuluu mutta lasken tämän hyväksi harrastukseksi. Lastenlapsilleni haluan esimerkilläni näyttää mallia ja kertoa, että maailmassa on apua tarvitsevia ja meillä on mahdollisuus auttaa. Liikutun Sylvi Kekkosen aforismista: Pieni on sen äidinrakkauden piiri, johon ei muita mahdu kuin hänen omat lapsensa.

"Kun perheen ruuhkavuodet helpottavat, riittää aikaa vielä enemmän"

Miten tehokaksikko sitten neuvoisi muita lähtemään mukaan vapaaehtoistöihin?

— Jos yhden päivänkin viitsit irrottaa vapaaehtoistyöhön, huomaat, että se on mukavaa ja helppoa. Siitä se innostus toivottavasti alkaa! Unicef on hyvin tunnettu ja luotettava taho, joten tervetuloa mukaan toimintaan, Outi vinkkaa.

— Tehdään asia helpoksi, kuten nyt vaikka www.hiiop100.fi -sivustolla on tehty. Otetaan ystävä mukaan tapahtumaan. Haastetaan työkaverit mukaan. Kerron matkoistani Karjalaan ja keräyksistäni sinne. Kerron kohtaamisistani ja kokemuksistani maahanmuuttajanaisten kanssa, vaikka suomalaisessa saunassa. Tosi moni on kyllä mukana yhdistystoiminnassa ja lasten harrastusten kautta antavat aikaansa. Kun perheen ruuhkavuodet helpottavat, riittää aikaa vielä enemmän. Unicef tunnetaan maailmalla ja minun oli helppo lähteä tähän toimintaan. Puroista kertyy virrat ja apua tarvitaan – tämä on niin minun juttuni, Raija kertoo.

Seuraa vapaaehtoisteemaista keskustelua sosiaalisessa mediassa ja kerro, millainen on sinun päiväsi vapaaehtoisena:

  • Facebook: @Hiiop
  • Instagram: @Hiiop100
  • Twitter: @Hiiop100

Tehdään yhdessä päivästä vapaaehtoisena vuoden tärkein päivä!

Kuva: Unicef