Hiiop

15.09.2017

Blogi: Kun eron häpeästä tuli positiivinen asia: Kaksi tarinaa erovertaisuudesta

Vertaiskahvila-vapaaehtoinen Minna, Eroneuvo-vapaaehtoinen Sari, Ero lapsiperheessä -suunnittelija Päivi Hietanen

”Tilaisuudessa itselleni merkittävintä oli vertaistuki ja muiden eronneiden kanssa keskustelu.” Tällainen palaute tulee usein vastaan Eroneuvo ja vertaiskahvila -toiminnan kävijäpalautteessa.

Vapaaehtoiset, erostaan jo selvinneet vanhemmat, antavat aikaansa ja tukeaan erokriisin silmukassa parhaillaan oleville vanhemmille. Mutta mitä vapaaehtoiset itse ajattelevat omasta roolistaan? Minna ja Sari kertovat oman tarinansa, mikä innosti mukaan toimintaan ja mitä vapaaehtoistyö tekijälleen voi antaa.

Minna: Vertaiskahvila asiakkaasta vapaaehtoiseksi

Oman eroni aikaan luin lehdestä jutun kohtaamispaikasta eronneille vanhemmille ja päätin mennä tutustumaan vertaiskahvilan toimintaan. Kävin kahvila-illoissa useamman kerran, koska siellä sain käsitellä eroani minulle sopivalla tavalla – kuunnellen ja keskustellen. Sain tarvitsemaani vertaistukea erosta selviytymisen tueksi, sillä erotessani itsestäni tuntui siltä, ettei kukaan muu voi ymmärtää samalla tavoin eroamiseen liittyviä tunteita kuin ihminen, joka on kokenut saman.

Kun omasta erostani oli kulunut aikaa, halusin edesauttaa kahvilatoiminnan jatkumista liittymällä itse vertaiskahvilaa ylläpitävien vapaaehtoisten joukkoon. Tässä vapaaehtoistoiminnassa saan auttaa erotilanteessa eläviä ja antaa heille mahdollisuuden keskustella ja tavata toisia vanhempia. Itselleni toiminnassa antoisinta on tavata erilaisia ihmisiä ja kuulla heidän tarinoitaan. On ihana kannustaa kävijöitä sekä jakaa vinkkejä, joista olen itse saanut apua. On ihana nähdä, että pystyy auttamaan jo pelkällä läsnäolollaan kahvila-illoissa. Oma elämänmottoni onkin nykyään, että ”elämä on yhtä opettelua ja asioilla on tapana järjestyä”.

Sari: Oma erokokemukseni voi olla hyödyksi muille

Noin reilu vuosi eroni jälkeen huomasin Facebookissa ilmoituksen, jossa kysyttiin: "Oletko eron kokenut vanhempi"? Oletko ajatellut, että kokemuksesi voisi olla merkityksellinen ja siitä voisi olla hyötyä toisille?". Otin yhteyttä toimintaa järjestävään tahoon ja kävin haastattelussa, jonka perusteella minut hyväksyttiin vapaaehtoiskoulutukseen. Koulutuksessa kävimme läpi omia erokokemuksia. Opimme, millä tavalla näistä kokemuksista ja tavoista selviytyä voisi olla hyötyä muille. On ollut huikeata huomata, kuinka kipeästä ja alkuun jopa hiukan hävettävästä asiasta on tullut vapaaehtoistoiminnan kautta positiivinen asia. Tässä toiminnassa oma erokokemus on voimavara, jota voi käyttää toisten tukemiseen. Voimavara, jolla voi osoittaa, että erosta selviää ja että erosta voi seurata myös hyviä asioita.

Alkuun Eroneuvo-tilaisuuksissa omaa roolia luonnollisesti jännitti ja mietin, osaako sitä tukea toisia. Pian opin ja oivalsin, että vapaaehtoisilla on tärkeä rooli tilaisuuden onnistumisen kannalta ja huomasin, että tämä tuntuu itsestä hyvältä tavalta tehdä vapaaehtoistyötä. Minulle on ollut upeata se, että pystyn olemaan avuksi tai ainakin antamaan toivoa omalla esimerkilläni. Vaikka erot ja eroihin johtaneet syyt ovatkin erilaisia, erossa läpikäytävät tunteet ovat usein hyvinkin samankaltaisia: epäonnistuminen, häpeä, suru, pelko, epävarmuus ovat usealle eroavalle tuttuja.

Olen myös huomannut, että jokainen Eroneuvo-tilaisuus on aina ainutlaatuinen kokonaisuus, joka koostuu erilaisten ihmisten kohtaamisista ja keskusteluista. Tähän vapaaehtoistoimintaan osallistuminen on ollut antoisaa ja aina on ollut mukava lähteä vapaaehtoisvuoroon. Erovertaisena voi toimia Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistyksissä. Vapaaehtoisille tarjotaan maksuton peruskoulutus sekä vuosittaista virkistystoimintaa.

Kirjoittajat: Vertaiskahvila vapaaehtoinen Minna Eroneuvo vapaaehtoinen Sari Ero lapsiperheessä suunnittelija Päivi Hietanen

Seuraa vapaaehtoisteemaista keskustelua sosiaalisessa mediassa ja kerro, millainen on sinun päiväsi vapaaehtoisena #hiiop.